Son 10 yıllık süreçte gastronominin yükselişe geçmesi ile birlikte göz önüne gelen endüstriyel mutfaklar şu günlerde daha da popülerleşmiş durumda. Profesyonel aşçı olmayanlar tarafından da beğeni toplayan endüstriyel mutfaklar aslında yeni bir dizayn. Profesyoneller arasında endüstriyel mutfak yerine profesyonel mutfak ve sanayi tipi mutfak terimleri de kullanılmakta.  İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra değişen ekonomik dinamiklerle birlikte dışarıda yeme içme alışkanlığının değişmesi ile birlikte ortaya çıkan endüstriyel mutfak terimi normal mutfakların aksine gün boyunca kullanılmak üzere tasarlanmış bir mutfak tasarım çeşididir.

 
Restoran açarken ve restoran tasarımında da önemli bir yeri olan endüstriyel mutfak seçimi normal mutfakların aksine endüstriyel mutfaklar gün boyu servis vermeye, yüksek sıcaklık ve basınçlara dayanabilen malzemelerden yapılan fırın, tezgah, gastronom ve bıçak gibi özel malzemeleri olan, profesyonel aşçılar tarafından kullanılan mutfak çeşididir.
Endüstriyel mutfaklar aslında hayatımızın birçok alanında karşılaşabileceğimiz bir durumda. Kantinler, iş yerinizdeki yemekhane, güzel akşam yemekleriniz yediğiniz fine dining restoranlar, her gün pizza yediğiniz pizzacınızın mutfağı ve daha birçok yerde endüstriyel mutfakları küçüklü büyüklü şekilde görebilirsiniz.
 
Bu mutfaklarda evlerinizde kullandığınız ekipmanlardan daha değişik ekipmanlar kullanmakta. Bu değişiklikler dayanıklılık, bazı fonksiyonel değişikliklerdir. Ayrıca, bu ekipmanların birçoğu AB ve ABD tarafında belirli kriterlerde değerlendirilip bazı özel simgelerle ekipmanlar üzerinde belirtilmektedir.
Bu rehberde endüstriyel mutfak tasarımları, endüstriyel mutfak ekipmanları, endüstriyel mutfakta dikkat edilmesi gerekenler, endüstriyel mutfak ekipmanları fuarları ve fiyatlarını ayrıntılı bir biçimde bulabilirsiniz.


Endüstriyel Mutfak Tasarımında Nelere Dikkat Edilmeli?
Bir endüstriyel mutfakta en önemli şey tasarımdır. Tasarım aşaması sonraki günlük operasyonunuzun efektifliğini etkileyeceği gibi, ekibinizin sağlığını, düzeninizi, ekip motivasyonunuzu ve karlılığınızı direkt olarak etkiler. Bundan dolayı tasarım yapılırken mimarınız ve işletme sahibi birlikte hareket etmeli, eğer şef istihdam edildiyse bu çalışmayı birlikte yürüterek efektifliği arttırabilirsiniz.
Endüstriyel mutfak tasarımında operasyon efektifliğini olumlu etkilemesi için şunları uygulayabilirsiniz:
-Dolaşım alanlarınızı en az 1 metre en fazla 1.5 metre olarak ayarlayarak işletmenizin alanını optimize ederek kullanıma sunun.
- Sıcak mutfaktaki ekipmanlarınızı işlevsel olarak birbirine benzer olanları yakın olarak planlayın. Örneğin, ızgaranız ve salamanderınızı yakın olarak konumlandırın. Böylelikle ızgaracınızın ürünlerini sıcak tutması gerektiğinde bunu en kısa sürede yapabilir, ürünü pasa sunması çok daha kısa sürer.
- Sıcak mutfaktaki fırınınızı mutfağınızın en ulaşılabilir noktasına kurmalısınız. Böylelikle her kısımdaki şefleriniz rahatlıkla ortak olarak tek fırını kullanma imkanı olabilir ve tek fırın kullanacağınız için işletmenizin elektrik sarfiyatı azalırken, tek fırın satın alacağınız için işletmenizin kuruluş sermayesi düşmüş olacaktır. Örneğin, dikdörtgen tasarımlı bir mutfağınız için iki taraftan da en ulaşılabilir, tercihen kolon kısmına yakın bir tarafa, fırınınızı yerleştirebilirsiniz.
- Sıcak mutfağınızda ocaklarınızı, tezgah üstü ızgaralarınızı, işletmeniz elverişli ise kömürlü ızgaralarınız ve/veya Josper, The Green Egg gibi ızgaralarınızı tek sıra halinde tek bir tezgaha yerleştirebilirsiniz. Böylelikle aynı kısımda çalışan şefler hem aynı alana bakma imkanı yakalayarak birden çok fazla işi takip edebilecek hem de bir yandan da kısım şefleri arasındaki koordinasyon imkanı artacağı için mutfak ekibinizin verimliliği artacaktır.
- Pizza fırınınız ya da klasik odun fırınınız varsa şeflerinizin kullanacağı hamur yoğurma makinesi, hamur açma makinesi ve kuru gıda maddelerinin bulunduğu gıda saklama kapları şeflerizin ulaşabileceği mesafede, tercihen maksimum 5 metre, olarak ayarlanmalıdır. Ayrıca, fırınlarınızın olduğu kısımları ayrı bir tezgah ile çevirerek şeflerinize ekstra çalışma alanı yaratabilirsiniz.
- Menünüz yerel mutfak üzerineyse ve bu ürünlerinizi müşterilerinizin önünde yaparak beğenilerini kazanmak istiyorsanız açık mutfak konseptlerini kullanarak fırınlarınızı bu kısımlara taşıyabilirsiniz.
- Fine dining bir işletme kuruyorsanız ya da tasarımını yapıyorsanız sıcak mutfak bölümünde bulunan ızgara, Teppenyaki ve Josper gibi ekipmanlar için açık mutfak bölümü kurarak bu ekipmanlarınızı bu kısımlara taşıyabilirsiniz. Böylelikle konseptiniz ve tasarımınızda fark yaratabilir ve müşterilerinizin beğenisini kazanabilirsiniz.
- Soğuk mutfağınız için tezgah üstü soğutucular kullanarak servis sırasındaki yoğunluğu daha efektif bir şekilde yürütebilirsiniz. Ayrıca, mise en place yapımında ürünlerinizin miktarını rahat bir biçimde görebilirsiniz ve buna göre notlarınızı daha rahat alabilirsiniz.
- Soğuk mutfağınızda tezgah altı depolama alanlarınızı dolap olarak dizayn ederseniz, dik buzdolapları yerine bu alanları kullanabilir ve dik buzdolaplarının kullanacağı alanları boşalatarak mutfağınızın alanlarını en verimli şekilde kullanabilirsiniz. Tezgah altı dolaplarınızda gerekli raf sistemleri kullanarak belirli bir sistem oturtarak servis sırasındaki karmaşıklığı en aza indirebilirsiniz.
- Soğuk mutfağınızda benzer ürünler için dolaplar belirleyebilirsiniz. Özel ürünleriniz için ayrı dolaplar kullanabilirsiniz. Örneğin, soğuk havada saklanması gereken şarküteri ürünlerini dinlendirme dolaplarında saklayarak aynı anda ürünlerinizi estetik biçimde sergileme imkanı yakalayabilirsiniz.
- Dinlendirme dolapları hem ürünlerinizi hem estetik açıdan sergileme imkanı sağlar hem de ürünlerinizin ekonomik değerini arttırır. Bundan dolayı menünüzde dinlendirilmiş ürünler yer alacaksa tasarımınızda dinlendirme dolaplarını görünür yerlere yerleştirmenizi öneririz.
- Pastane bölümünüz için pişirme ünitelerinizi menünüze uygun olarak seçin.
- Pastane bölümünüzdeki ocaklar için indüksiyon ocak tercih etmenizi öneririz. Böylelikle, karamel gibi ısının eşit dağılması gereken ürünlerde herhangi bir sorun yaşamazsınız.
- Pastane bölümünüzde fırın en önemli araçlarınızdan biridir. Bundan dolayı fırınınız için ayrı bir istasyon kurmanızı öneririz. Ayrıca, fırınınızın etrafında yerleşik bir raf sistemi kurarak, ürünlerinizin burada stoklanmasını sağlayabilirsiniz.
- Pastane menünüzde özel uygulama gerektiren ürünler varsa ayrı bir istasyon kurmanızı öneriririz.
- Menünüzde glutensiz ürünler ya da diğer allerjik reaksiyon yaratacak ürünler varsa tüm mutfak operasyonunuzdan ayrı bir alanda bir hazırlık mutfağı kurmanız müşterilerinizin sağlığı ve herhangi bir reaksiyonda oluşacak yasal sorumluluklarınız nedeniyle işletmeniz adına avantajlı olacaktır.
- Hijyen uygulamaları için UV sterilize dolapları almanızı ve bunları bulaşık alanları ve tezgahlarınızın birleştiği noktalara yerleştirmenizi öneriririz.
- Kuru malzemelerinizin tazeliğini koruması için özel üretilen saklama kaplarından alarak mutfağınızı düzene sokabilirsiniz.



Endüstriyel Mutfak Personel Sağlığı
Endüstriyel mutfakta en çok karşılaşılan durumlardan birisi de iş kazalarıdır. Bunlara önlem almak için İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları’ndan alacağınız önerilerde bu tür kazaların yaşanma sıklığını en aza indirebilirsiniz.
Ancak, işletmenizde şu gibi önlemleri alarak kazaların olmasında proaktif davranabilirsiniz:
- Tüm mutfağınıza kaymaz yüzey kaplaması uygulayarak, personellerinizin ıslak yüzeylerde kaymasını engelleyebilirsiniz.
- Mutfağınızdaki eğimli noktalara yüzeylerin kaymasını engelleyen bantlarla destekleyerek yaşanacak kaymaları engelleyebilirsiniz.
- Ayrıca, işletme olarak personelinize yönetmeliğe uygun koruyucu ekipman sağlayarak iş kazalarını en aza indirebilirsiniz.



Endüstriyel Mutfakta Personel Sağlığı
İşletmenizin mutafığını kurarken en dikkat etmeniz gereken unsurlardan biri de ekipman kalitesidir. Ekipman kalitesinde birçok kriter bulunduğunu unutmayın. Ancak işletmenizin bütçesi ne olursa olsun bu kriterler dışına çıkmamanızı öneriririz.
Endüstriyel mutfak ekipmanlarının kalitesini test eden ve belirleyen belirli kurumlar hem ülkemizde hem de yurt dışında bulunmaktadır. Ülkemizdeki ekipman standartlarını belirleyen kurum Türk Standartları Enstitüsü’dür, kısaltmasını “TSE” olarak ekipmanlarınız üzerinde bulabilirsiniz. Ayrıca, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Türk Gıda Kodeksi regülasyonu altında diğer kriterleri bulabilirsiniz.

Ayrıca, Avrupa Birliği’nin belirlemiş olduğu gıda temasını uygun ekipmanların üzerinde “CE” sertifikası logosunu bulabilirsiniz. Amerika Birleşik Devletleri tarafından sertifikalandırılan gıdaya temasa uygun ekipmanların üzerinde de “NSE” logosu bulabilirsiniz. Ayrıca FDA tarafından belirlenmiş kriterleri taşıyan ekipmanlar FDA tarafından onaylanarak pazara çıkabilir.
Ekipman seçiminizi yaparken öncelikle uluslararası geçerliliği olan sertifikalara sahip, sonrasında da yerel birimler tarafından onaylanmış olan ürünleri satın almanızı şiddetle öneriririz.
Bilinen markalardan alınacak olan ekipmanlar satış sonrası destek, garanti süreçleri ve personeliniz tarafından kullanım kolaylığı sağlayarak işletmeniz açısından da doğru bir seçim olacaktır.
Bunların yanı sıra, ekipmanlarınızın seçimlerinde doğru marka seçimi yapmanız sonrasındaki satım alımlarınızda aynı ekipmanları bulmanız konusunda yardımcı olacaktır.


Endüstriyel Mutfakta Ekipman Kalitesi
İşletmenizin mutfağını kurarken en dikkat etmeniz gereken unsurlardan biri de ekipman kalitesidir. Ekipman kalitesinde birçok kriter bulunduğunu unutmayın. Ancak işletmenizin bütçesi ne olursa olsun bu kriterler dışına çıkmamanızı öneriririz.
Endüstriyel mutfak ekipmanlarının kalitesini test eden ve belirleyen belirli kurumlar hem ülkemizde hem de yurt dışında bulunmaktadır. Ülkemizdeki ekipman standartlarını belirleyen kurum Türk Standartları Enstitüsü’dür, kısaltmasını “TSE” olarak ekipmanlarınız üzerinde bulabilirsiniz. Ayrıca, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Türk Gıda Kodeksi regülasyonu altında diğer kriterleri bulabilirsiniz.
Ayrıca, Avrupa Birliği’nin belirlemiş olduğu gıda temasını uygun ekipmanların üzerinde “CE” sertifikası logosunu bulabilirsiniz.
Amerika Birleşik Devletleri tarafından sertifikalandırılan gıdaya temasa uygun ekipmanların üzerinde de “NSE” logosu bulabilirsiniz. Ayrıca FDA tarafından belirlenmiş kriterleri taşıyan ekipmanlar FDA tarafından onaylanarak pazara çıkabilir.
Ekipman seçiminizi yaparken öncelikle uluslararası geçerliliği olan sertifikalara sahip, sonrasında da yerel birimler tarafından onaylanmış olan ürünleri satın almanızı şiddetle öneriririz.
Bilinen markalardan alınacak olan ekipmanlar satış sonrası destek, garanti süreçleri ve personeliniz tarafından kullanım kolaylığı sağlayarak işletmeniz açısından da doğru bir seçim olacaktır.
Bunların yanı sıra, ekipmanlarınızın seçimlerinde doğru marka seçimi yapmanız sonrasındaki satım alımlarınızda aynı ekipmanları bulmanız konusunda yardımcı olacaktır.

 

Endüstriyel Mutfak Ekipman Çeşitleri ve Listesi


1- Bıçaklar


Bıçaklar şeflerin mutfaktaki en iyi arkadaşıdır. Bir şef, bıçağıyla bütünleşerek sanat dolu tabaklarını yaratır. Bundan dolayı bıçak seçimi bir şef için en önemli unsurdur. Bıçaklar Avrupa ve Japon bıçakları olarak ikiye ayrılmaktadır. Ayrıca, özel yapım İsveç, Vietnam ve Çin bıçakları da bulunmaktadır ancak yaygın değildir.
Şimdi birlikte bıçak çeşitlerini tanıyalım:

Şef Bıçağı: 22-30 cm. uzunluğundaki bıçaklardır. 22 cm. uzunluktaki bıçak en ergonomik bıçaklardır. Şef bıçağı ile her türlü işlemi rahatlıkla yapabilirsiniz.

Dilimleme Bıçağı: Sebze ve meyve doğraması yapılan ana bıçaktır, ayrıca pişmiş ürünlerin doğranmasında da kullanılır. Uzun ve ince bir yapısı vardır. 

 Kemik Sıyırma Bıçağı: İngilizcesi “deboning knife” olarak geçmektedir. Sap kısmından uç kısmına doğru inceleyen yapısı kemiklerin üzerinde kalan et parçalarını rahatlıkla sıyırma imkanı verir. Ayrıca, et dilimleme ve karkas temizleme işlemlerinde de yoğun olarak kullanılır. 

 Ekmek Bıçağı:Tırtıklı dişlere sahip bıçak türüdür. Bu tırtıklar ekmeğin rahatça kesilmesini sağlar. Diğer kolay dağılabilen ürünlerde de kullanılabilir. Örneğin, ekmek bıçağı ile millefeuille kesimi de yapabilirsiniz. 

Turn Bıçağı:İngilizce’de “Turning Knife” olarak geçer. Sebze ve meyvelere dekor yapma amacıyla kullanılır. En fazla bilinen örneği “Champignons” cins mantara tur verilmesi ile oluşturulan dekordur. 

Soyma Bıçağı:İngilizce’de “Peeling Knife” olarak geçer, ayrıca Türkçe’de sebze bıçağı olarak da bilinir. Küçük bir yapıdadır. Sebze ve meyvelerin oyulması, soyulması amacıyla kullanılırken et, balık ve kümes hayvanlarının da temizlenmesinde kullanılabilir. 

Fileto Bıçağı: Uzun ve ince bir yapıdadır, genellikle esnek yapılı çeliklerden üretilir. Balık ve etlerin fileto çıkartılmasında kullanılır. 

Santoku Bıçağı: Dünyada en çok bilinen Japon bıçaklarından biridir. Genel kullanım amacıyla kullanılabilir. Ancak julyen kesimler için daha çok tercih edilmektedir. 

Biley: İngilizce’de “Steeling Sharp” olarak geçmektedir, Türkçe’de bir diğer ismi “Masat” olarak geçer. Bıçakların ağızlarını düzelterek keskinliğini arttırır. Masat ile geçici keskinlik sağlayacağınız için kalıcı keskinlik sağlamak için bıçağınızın çeliğine uygun gradede biley taşı almanızı öneririz. 

Gastronom: “Küvet” olarak da adlandırılan gastronomlar 2/1, 1/1, ½ ,1/4, 1/6, 1/8 gibi ölçü birimlerinde bulunabilir. Gastronomları gelen ürünlerinizi saklamak, mise en place yapılan ürünlerinizi saklamak ve tütsüleme işlemlerinde kullanmak amacıyla kullanabilirsiniz. 

 


2- Özel Amaçlar Doğrultusunda Kullanılan Endüstriyel Mutfak Ekipmanları

Et Çatalı: Çatal uçludur ve uçları sivridir. Pişmekte olan etleri çevirmekte ve sonrasında da servis edilmesinde kullanılır.
Mutfak Makası: Güçlü ağız yapısına sahip olan bu makas türü kümes hayvanlarının trimminglerinde ve etlerin işlenmesinde kullanılır. Bıçak çeliklerinden üretilmektedir. Ayrıca, taze baharatların ayıklanmasında kullanılır.
Channe: Sebze ve meyvelerin dekorlanması amacıyla kullanılmaktadır.

Cımbız: Dekor amaçlı hassas malzemelerin tutulmasında kullanılır. Bir şefin vazgeçilmez ekipmanıdır.

Balık Cımbızı: Mutfak cımbızlarının aksine ağızları daha geniş ve tırtıklıdır. Balıkların fileto çıkarılma aşamasından sonra kılçıkların alınmasında kullanılır.

Hamur Kazıyıcı: İngilizce’de “Scraper” olarak geçmektedir. Hamurların porsiyonlanmasında, kesilmiş ürünlerin gastronoma alınmasında da kullanılan scraper, çok amaçlı bir kullanıma sahiptir.

Slicer: Türkçe’de “Dilimleyici” olarak geçen slicer, şarküteri ürünleri ve ince dilimleme gereken ürünlerin dilimlenmesinde kullanılır.

Parisienne Spoon: Türkçe’de “Parizyen” olarak da geçer. Sebze ve meyve ürünlerinin dekor amaçlı olarak misket boyutunda şekillendirilmesinde kullanılır.

Mandolin: Sebze ve meyveleri eşit parçalarda kesmek için kullanılır. Kullanımında parmak koruyucu kullanılmasını şiddetle öneriririz.

Rende: Sebzelerin, meyvelerin ve sert peynir çeşitlerinin küçük parçalara ayrılmasına ya da toz haline getirilmesinde yardımcı olur.

Trüf Rendesi: Trüf mantarının eşit şekilde kesilmesini sağlar. Genel olarak ahşaptan yapılmaktadır.

Oyacak: Kabak, patlıcan gibi dolgulu ürünlerin içinin alınmasında kullanılır.

Soyacak: Meyvelerin ve sebzelerin kabuklarının ince şekilde alınmasına yarar.

Pürmüz: Bütün tüplerinin kullanımı ile alev üretimi sağlayan ekipmandır. Créme Brulée, Italian Meringue gibi ürünlerin yakılmasında kullanılırken, kümes hayvanlarının derilerinin temizlenmesinde de kullanılır.

Çırpma Teli: El ile çırpılması gereken ürünlerde kullanılan, aynı merkeze bağlı 8-10 telden oluşan ekipmandır.

Fişek: Yağ ve diğer sıvı ürünleri (salata sosları, mayonez gibi) saklamak ve üretim esnasında hızlıca
porsiyonlama aşamasında kullanılan genel olarak plastikten üretilen saklama kaplarıdır.

 

3- Endüstriyel Mutfaklarda Kullanılan Sabit Ekipmanlar
Ekmek Fırını: Hamur işlerinin pişirilmesinde kullanılır. Klasik ve geleneksel fırınlar dört tarafı lav taşı ile kaplıdır ve odun ile ısıtılır.

Mikrodalga: Gıdaları radyo dalgaları ile ısıtır. Genellikle çikolata temperleme ve çözündürme için kullanılır. Sağlığa herhangi bir olumsuz etkisi bulunmamaktadır.

Konveksiyonel Fırın: Fanlı fırın olarak da geçen konveksiyonel fırınlarda ısının fan ile dağıtılması sağlanarak ürünün her yerinin pişmesi sağlanır. Ayrıca ayarlanabilir modlarla buharlı pişirme ve kuru pişirme de yapılabilir.

Indüksiyon Ocak: Elektrik enerjisi ve mıktanıslar yoluyla çalışan bu ocak türü diğer klasik ocaklara kıyasla çok daha hızlı pişirme sağlarken bir yandan da eşit pişirir. Daha verimlidir, ortamı ısıtmaz ve kolay temizlenme özelliğine sahiptir.

Blast Chiller: Şok soğutma için kullanılan bu dolap türü, -40 dereceye kadar soğutma sağlarken bakterilerin üremesini engelleyerek ürünlerin ömrünü uzatır.

Dehidratör: Ürünlerin kurutulması amacıyla kullanılan dehidratörler, makine içerisindeki havanın sirküle edilerek ürünlerin neminin alınması sağlanır. Dehidratör ile ürünlerinizi kurutarak ömürlerini uzatabilirsiniz, ayrıca dekor çalışmalarınızda da kurutulan ürünleri kullanabilirsiniz.

Paco Jet: İsviçre üretimi olan bu ürün kendi kabında dondurulan ürünü mikro şekillere inecek şekilde parçalayarak aynı zamanda da dondurabilir. Paco Jet ile dondurma, sorbe ve farce üretimi yapılabilir. Paco Jet’in V1 ve V2 olarak iki adet modeli vardır.

Thermomix: Birçok mutfak ekipmanının işlevini tek bir alette toplayan üründür. Emülsiyon yapımında, parçalama, öğütme, karıştırarak pişirme gibi işlemleri tek başına yapabilir.

Hotbox ve Coldbox: İçerisine konulan ürünleri soğuk ve sıcak olarak tutmasına yarar. Ürünler ortalama 3 saat boyunca 65 derece üstünde kalabilir. Ayrıca aktif olarak elektriğe bağlı olan hotbox ve coldboxlar gün boyunca soğuk ya da sıcak kalabilir.

Salamander: A la Carté servislerde yoğun olarak kullanılan salamander ürünlerin sıcak kalmasında, kızartılmasında ve pişirilmesinde kullanılır. Genel olarak salamanderlar mutfak paslarına yakın olarak konumlandırılır.

Sous Vide: Suyun belirli bir derecede sabit kalmasını sağlayarak ürünlerin 3-6 ve 24 saat süresince pişmesini sağlayan ekipmandır. Ürünlerin aromalarını saklayarak, yapılarını korumalarını sağlar.

Izgara: Kömürlü, elektrikli ve gazlı olarak üçe ayrılan ızgaralar genel olarak proteinlerin pişirilmesinde, izlenmesinde kullanılır. Ayrıca, Josper ve The Green Egg olarak bilinen ayrı ızgara markaları bulunmaktadır.

Vakum Makinesi: Ürünlerin özel poşetlere konularak içerisindeki havanın alınması ile ürünlerin ömürlerinin uzatılmasını sağlayan ekipmandır.

Stand Mikser: Yoğurma ve çırpma işlemleri için kullanılan bu ekipman, bazı üreticilerin sağladığı modellerde sosis doldurma, blender gibi özelliklere de sahip olabilir.

Blender:Mutfaklarda sos yapımında kullanılır. Ayrıca ürünlerin parçalanması ve püre haline getirilmesinde de yardımcı olur.

Saucier: Sosların çektirilmesinde ve pasa sunulmasında kullanılır.

Casserole: Klasik tenceredir ancak tek bir sap ile desteklenir. Genel olarak ürünlerin kaynatılarak pişirilmesinde yardımcıdır.

Wok: Uzakdoğu mutfaklarında genel olarak kullanılan tava çeşididir. Yüksek ısılarda kullanılan Wok tavalar ürünlerin pişerken diri kalmasını sağlar.

Tava: Ürünlerin pişirilmesinde ve son pişirilmesinde kullanılan ekipmandır.

Döküm Tava: Yüksek ısıda geç ısınan döküm tavalar etlerin mühürlenmesi ve pişirilmesinde kullanılır. Tavaların temizliği tuz ile yapılarak “seasoning” denilen işlem yapılmış olur.

Endüstriyel Mutfak Ekipman Fiyatları 
Endüstriyel mutfak ekipman fiyatları marka, satın alım yapılan firma, işletmenizin büyüklüğü, lokasyonunuz, ithal ürünlerde gümrük vergisi ve alım/satıma konu olan kurların değişkenliği nedeniyle değişkenlik gösterebileceğinden fiyatları işletmenizi açılışından önce dikkatle araştırmanızı öneririz.
Ayrıca, fiyatların işletmenizin büyüklüğüne, satın alınan ekipmanların sayısına ve satın alınan marka/ markalara göre değişebileceğini de unutmayın. Satın alım yaparken yetkili satıcılardan ve satış sonrası destek veren distrübitörlerden almaya özen gösterin.